torsdag 18 juni 2009

Skepparkannan 5 - Plötsligt händer det

På Triss menar dom nog att man vinner när dom säger "plötsligt händer det". I detta falt rör det sig dock om något helt annat. Skepparkannan 5, 2009 skulle gå till historien som ett av de mer händelserika racen. För egen del började kallabaliken efter att vi tog ombord 2 nya besättningsmedlemmar 8 minuter innan start. Spinnakerstart till råga på allt.

Pang! Skottet går och spinnakern borde fylla bakom genuan nu, men den fladdrar märkligt långt ut... Det visar sig att vi har lyckats med "klassikern". Halsat spinnaren i skothornet. Vad gör man? Snabbt ner med den och försöker igen bara för att nu, i villervallan, lyckas hissa den i, just det! Andra skothornet... Tredje gången gillt, men inte heller det friktionsfritt.

Förutom att vi nu tappat ordentligt mot våra konkurenter missar vi fokus, tappar navigationen och kollar inte vinden... Vi lyckas dock undvika att gå på grund (med en hårsmån). Tyvärr lyckas emellertid en av våra medtävlande att ställa sig på en 1 metare.

Allvarligaste situationen uppstår dock när delar av fältet håller på att T-bona eller bli T-bonade av Styrsöbåten som kommer sättande rakt igenom tävlingsfältet, samtliga med spinnakers uppe på halvvinden. Styrsöfärjan får ta till en "crash stop" och då är det snubblande nära att Tomas Axelson med sin Excel 319, Freja kör rakt in i häcken på färjan. Snacka om action! Och vart var kameran???


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar