tisdag 30 juni 2009

Bohusracet - Total reshuffle

För första gången ställde vi i år upp i Bohusracet. 170 NM segling längs hela Bohuslän, i princip. Start i Uddevalla, sedan ner och runda Hätteberget och upp till Norge för att runda Treistenerne, målgång på Bohusmalmön. Det skulle tyvärr visa sig att vi inte hade vad som krävdes för att ta oss hela vägen in i mål, men vi tänkte ge lite ljusglimtar på vägen...



Det blåste rejält från ost vid starten av racet och vi drog iväg fint ner utefter Orust och vidare ner i Hakefjorden. Vi kände definitivt att vi var bra med. Valde spåret söder om Åstol ut mot Hätteberget. Teorin var att vi skulle få bra vind och lite medström den vägen. Högre vinkel och mindre vind gjorde att vi satte spinnakern och lyckades rycka lite ifrån klungan av båtar bakom oss. Vi var rätt säkra på att vi var före alla båtar i "vår LYS-skala".



På väg ut mot Hätteberget ser vi Donna komma tågande från Höger. Fasen! Har dom gått bättre där uppe ändå? Redan hämtat hem en timmes försprång, är det bra? Våra överslag sa oss att det var rätt okej ändå och vi fortsatte med gott mod. Rundade Hätteberget som femma (tror att det är fel i resultatlistan hela vägen till Norge. Både Contrast 33 och First 31.7 HR måste ha fel starttid så vi bör vara 2 pinnar upp mot den listan.)



Nu börjar vi dock få lite små problem ombord. Henrik ser blek ut och sjösjukan har tagit greppet om honom på vägen norr ut. Han blir liggande några timmar på natten på sittbrunsbänken. Under en magisk natt dundrar vi fram i över 8 knop mest hela tiden och blir visserligen passerade av några av de stora, snabba båtarna, men det är inget att göra åt saken. Bakom oss ligger ett pärlband av lanternor och jagar oss. Man ryser i hela kroppen över den mäktiga synen när 60 båtar banar sin väg utomskärs upp över Bohuslän. Mäktigt!

När vi viker in mot land igen och väljer spår in mot Fjällbacka vaknar en blek Henrik till igen, tyvärr är vi lite sena i vår navigation och en av Expresserna och NF:en kan smita förbi när vi viker för sent och får höjda lite mycket.

I gryningen avtar vinden ordentligt och vi får uppleva en sprakande soluppgång där vi glider in mellan öarna och kryssar oss in bakom Valön. Det är tight mellan båtarna. Otroligt! Efter så lång segling är det ett ganska väl samlat fält och det är verkligen kappsegling! Mycket sportsligt och schyst uppträdande mellan båtarna, trots att det är kamp om varje meter.



Efter rundningen av Valön kör vi in i bleke. Och nu kommer hela fältet ikapp oss känns det som. Efter att ha varit sena med att få upp spinnakern kommer vi nu ut som en av de sista båtarna i klungan. Jädrans, nu känner vi att vi håller på att tappa. Kollar man på resultatlistan ser man dock att vi fortfarande är bra med bland övre delen av top 10 i Strömstad och 4:a vid rundningen i Norge(!) Såhär bra placerade har vi inte varit på något race tidigare...



Den riktiga motgången kommer dock på Kosterfjorden. Taggade till tusen har vi vänt söder ut och fått bra fart på båten. Nu skulle vi gå ikapp Expresserna, Maxiracern och NF:en som så nesligt tagit sig förbi tidigare! Istället blir vi dock liggande som skjutna ankor på Kosterfjorden i bleket. Svetten lackar och frustrationen stiger i värmen. Motorn kan vi inte starta och avbryta heller, för batterierna är paffa. Nu känns det som om bara tur eller otur kan avgöra om vi kommer vidare eller inte. Alla båtar söker ett spår med vind. Det kommer några puffar och bara några meter kan avgöra om man får åka med en bit eller inte.

vi får till slut en biljett ut från långtidsparkeringen på Kosterfjorden, men när vi dör igen strax söder om fyren Väcker får vi nog. Utsikterna till ännu en natt på havet, utan lanternor och utan chans att starta motorn om vi skulle vilja känns just då helt enkelt inte muntra. Vi vinkar till oss en motorbåt och får bogserhjälp in till land. (Tack så hemskt mycket!)

På vägen in till Havstensund möter vi en av Expresserna som försökt på insidan Havstensund och vi ser Banner 28:an. Av de båtar som låg top 10 uppe i Norge kommer de som fullföljde till Bohusmalmön i "botten 10". Total omkastning av fältet. En stor eloge till er som fullföljde och inte bröt (ihop)!

Ett stort tack vill vi rikta till alla våra konkurenter för sportligt genomförande och god stämning och naturligtvis ett stort tack och Grattis till arrangörerna. Vi kommer igen nästa år och då blir vi säkert ännu fler! (Vi hoppas dock få starta lite tidigare på Fredag och kanske kan man överväga att de mindre båtarna får ta en liten genväg. Kanske dela fältet i ett par olika startgrupper.)

Kolla också in alltid väl uppdaterade blur.se samt SSVÄ och Praktiskt båtägande!

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera